Bio

Op zevenjarige leeftijd begon Shanna de Ruiter met dichten en kreeg na een kort optreden tijdens een dichtmiddag van Jos van Hest in Amsterdam de smaak flink te pakken. Sindsdien schreef ze wekelijks en ontwikkelde langzaamaan haar eigen stijl. Meerdere keren was zij te gast op het multicultureel podium Meer Woorden Meer Kleuren van dichter Baban Kirkuki in Utrecht. In 2012 viel zij voor het eerst in de prijzen tijdens de Kunstbende van de provincie Utrecht, in 2013 werd zij 1e prijswinnares van de provincie Utrecht en in 2016 1e prijswinnares van Amsterdam. Maart 2013 kwam haar poëziedebuut Letterregen uit bij uitgeverij Yo Boekscout. Na Kunstbende Utrecht volgden optredens op verschillende festivals waaronder Soestvrijstaal, Up2you en festival met Hart en Ziel. Ook was haar poëzie te horen op de Parade (Utrecht èn Amsterdam) en in de Nieuwe Liefde in Amsterdam. Afgelopen jaar is ze mee geweest met de poëziebus 2017 en is ze één van de vijf geselecteerde voor de Jonge dichter des Vaderlands.


Nederlandse dichters over Shanna de Ruiter


Amber-Helena Reisig: "Toen ik Shanna voor het eerst zag voordragen was ik stomverbaasd. Ze bezit een uitzonderlijk talent, waar menig volwassene nog een puntje aan zou kunnen zuigen."

 

Bernard Wesseling: "Shanna is het levende bewijs dat een zinrijk kind zich aan ons kenbaar kan maken als een klein orakel. Wat ze aan jaren mist, maakt ze ruimschoots goed met de manier waarop ze haar vermoedens inzet. Ze weet te spelen, maar tegelijk de diepte in te duiken. Haar stem is daarbij zuiver en wars van imitatiedrang."

 

Pim te Bokkel over een optreden op het Amsterdamse poetryslampodium Festina Lente: "Shanna de Ruiter durfde het aan. Ogenschijnlijk zonder angst stond ze daar, terwijl ze een gedicht voorlas waar alle aanwezigen, waaronder de actrice Anna Drijver, stil van werden. Het was een gedicht dat niet onder deed voor alles wat er door de ‘volwassen dichters’ voorgedragen werd, integendeel. Als Shanna mee had gedaan aan de wedstrijd had ze hoge ogen gegooid. Shanna dichtte over beklemde dagen in een glazen kamer en iemand die een plastic tas zocht zodat hij of zij zichzelf terug kon vinden. Ze stond er dapper met een sterk gedicht, allemaal erg goed natuurlijk."